Μούγιας Μιχάλης

Ψυχίατρος - Ψυχοθεραπευτής

Μούγιας Μιχάλης

Ψυχίατρος - Ψυχοθεραπευτής

Συμπτωματολογία και διάγνωση Μείζονος Κατάθλιψης

Συμπτωματολογία και διάγνωση Μείζονος Κατάθλιψης

Το καταθλιπτικό συναίσθημα είναι ένα από τα πολλά συμπτώματα του μείζονος καταθλιπτικού επεισοδίου και δεν σημαίνει από μόνο του κατάθλιψη όπως πολλοί πιστεύουν. Η Κατάθλιψη στην Ψυχιατρική είναι μία νόσος με πολλά αίτια, έχουν φωτιστεί πολλές άγνωστες πτυχές της κατά το παρελθόν και έχουν εξηγηθεί πολλά σε επίπεδο νευροδιαβιβαστών και γονιδίων ( Stahl, 2013.).

Θεραπεύεται εκτός κάποιων ιδιαίτερων περιπτώσεων φαρμακολογικά και ψυχοθεραπευτικά και ορίζεται σαφώς από το DSM :

Α. Πέντε ή και περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα εμφανίζονται σε διάστημα δύο εβδομάδων και αντιπροσωπεύουν μια αλλαγή από την προηγούμενη λειτουργικότητα : ( Τουλάχιστον ένα από τα συμπτώματα είναι η καταθλιπτική διάθεση είτε η απώλεια ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης).

  • Καταθλιπτική διάθεση στη μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας, σχεδόν κάθε μέρα, που αποκαλύπτεται είτε από υποκειμενική αναφορά (π.χ. αισθημάτων ή κενού) ή από παρατηρήσεις τρίτων (π.χ.φαίνεται δακρυσμένος).
  • Σημαντική ελάττωση του ενδιαφέροντος ή της ευχαρίστησης για όλες ή σχεδόν όλες τις δραστηριότητες στη μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας, σχεδόν κάθε μέρα (που αποκαλύπτεται είτε από υποκειμενική περιγραφή είτε από παρατηρήσεις τρίτων).
  • Σημαντική απώλεια βάρους χωρίς περιορισμό της τροφής ή αύξηση βάρους (π.χ. μεταβολή του βάρους σώματος πάνω από 5% σε ένα μήνα) ή ελάττωση ή αύξηση της όρεξης σχεδόν κάθε ηµέρα. Σημείωση: Στα παιδιά, εξετάζεται η αδυναμία να κερδίσουν το αναμενόμενο βάρος.
  • Αϋπνία ή υπερυπνία σχεδόν κάθε μέρα.
  • Ψυχοκινητική διέγερση ή επιβράδυνση σχεδόν κάθε µέρα
  • Κόπωση ή έλλειψη ενεργητικότητας σχεδόν κάθε µέρα.
  • Αίσθηµα ματαιότητας ή υπερβολής ή αδικαιολόγητης ενοχής, που µπορεί να είναι παραισθησιακή, σχεδόν κάθε µέρα.
  • Μείωση της ικανότητας σκέψης ή συγκέντρωσης ή αναποφασιστικότητα σχεδόν κάθε ηµέρα.
  • Επαναλαμβανόμενες σκέψεις θανάτου, επαναλαμβανόμενος αυτοκτονικός ιδεασµός χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο ή απόπειρα αυτοκτονίας ή συγκεκριμένο σχέδιο εκτέλεσης αυτοκτονίας.

 

Β. Τα συμπτώματα δεν πληρούν τα κριτήρια του Μικτού Επεισοδίου
Γ. Τα συμπτώματα δεν οφείλονται σε άµεση φυσιολογική επίδραση κάποιας ουσίας (π.χ. κατάχρηση ουσίας ή φάρμακο) ή σε παθολογική κατάσταση (π.χ. υποθυρεοειδισμός).
∆. Τα συμπτώματα δεν εξηγούνται καλύτερα λόγω πένθους, δηλαδή µετά από την απώλεια αγαπημένου προσώπου, τα συμπτώματα παραµένουν για περισσότερο από δυο µήνες ή χαρακτηρίζονται από σηµαντική λειτουργική έκπτωση, παθολογική προκατάληψη µε αίσθηµα ματαιότητος, αυτοκτονικό ιδεασµό, ψυχωσικά συµπτώµατα ή ψυχοκινητική επιβράδυνση. ( Kaplan et al, 2007).

Αυτά είναι τα συμπτώματα του μείζονος καταθλιπτικού επεισοδίου.

Παρά τις συνεχόμενες και νέες γνώσεις που αποκτούμε, η ψυχιατρική δεν έχει φτάσει ακόμα σε σημείο να αποτελεί ειδικότητα οι νόσοι της οποίας να τεκμηριώνονται αντικειμενικά με μικροβιολογικά ή απεικονιστικά ευρήματα. Επομένως τα ταξινομητικά συστήματα τύπου DSM ομαδοποιούν, ορίζουν και βοηθούν ουσιαστικά στη διάγνωση η οποία στηρίζεται κατά βάση στη συμπτωματολογία.

Copyright © 2018-22 Ψυχίατρος Μιχάλης Μούγιας. Powered by MarcelloNet