Μούγιας Μιχάλης

Ψυχίατρος - Ψυχοθεραπευτής

Μούγιας Μιχάλης

Ψυχίατρος - Ψυχοθεραπευτής

10 προτεινόμενοι τρόποι για να μειωθεί το στρες των φροντιστών

Δυστυχώς οι απαιτήσεις που εμπεριέχει η φροντίδα ενός ασθενή με τη νόσο Alzheimer σίγουρα προκαλούν στρες.

Αλλά υπάρχουν προγράμματα, υπηρεσίες και μέθοδοι φροντίδας που μπορούν να σας βοηθήσουν. Για να παρέχετε την καλύτερη φροντίδα διατηρώντας ταυτόχρονα τη δική σας σωματική και ψυχική υγεία, οι Επαγγελματίες Υγείας σας προτείνουν:

  1. Διάγνωση της νόσου όσο πιο νωρίς γίνεται

Τα συμπτώματα της νόσου Alzheimer παρουσιάζονται σταδιακά και όταν ένας άνθρωπος εξωτερικά φαίνεται υγιής, είναι εύκολο να αποδώσουμε την περίεργη συμπεριφορά του σε κάτι άλλο, άσχετο με την νόσο. Απευθυνθείτε στο γιατρό όταν υπάρχουν ενδείξεις Alzheimer. Δεν είναι οι ίδιες όλες οι μορφές άνοιας. Μερικές άνοιες θεραπεύονται. Όταν γνωρίζετε τι ακριβώς θα αντιμετωπίσετε, μπορείτε να προγραμματίσετε το παρόν και το μέλλον με λιγότερο στρες.

  1. Μάθετε τις υπηρεσίες που υπάρχουν

Ενημερωθείτε για τις υπηρεσίες που παρέχει το Κέντρο Alzheimer για το δικό σας καλό και το καλό του ασθενή σας. Διάγνωση, ψυχολογική υποστήριξη, απασχόληση, Βοήθεια στο σπίτι, Κέντρο Ημέρας, νομικές συμβουλές, λογοθεραπεία, επισκέψεις νοσηλευτών και βραχεία νοσηλεία είναι μερικές από τις υπηρεσίες που παρέχονται. Το Κέντρο Ημέρας ως επιμέρους υπηρεσία ενός Κέντρου Alzheimer είναι μια καλή αρχή για αναζήτηση βοήθειας.

  1. Εκπαιδευμένος Φροντιστής

Όσο η νόσος Alzheimer εξελίσσεται, απαιτούνται διάφορες ικανότητες και επιδεξιότητες για την φροντίδα του ασθενή. Τεχνικές και προτάσεις φροντίδας παρέχονται ατομικά ή σε οργανωμένες ομάδες από το Κέντρο Alzheimer με σκοπό να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε και να αντιμετωπίσετε την απαιτητική δουλειά που πολλές φορές συνοδεύεται από αλλαγή συμπεριφοράς και χαρακτήρα.

  1. Αναζητήστε Βοήθεια

Αν προσπαθήσετε να τα κάνετε όλα μόνοι σας το μόνο αποτέλεσμα θα είναι η εξάντλησή σας. Η συμπαράσταση και η βοήθεια από συγγενείς, φίλους και κοινωνικούς φορείς μπορεί να αποδειχθεί σημαντική βοήθεια. Εάν δεν προσφέρεται βοήθεια από τους συγγενείς και φίλους, ζητήστε την. Αν σας είναι δύσκολο να ζητήσετε βοήθεια, βρείτε έναν συνήγορο. Στην περίπτωση που αισθάνεστε ότι έχετε αυξημένο βαθμό στρες, αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια. Το Κέντρο Alzheimer παρέχει όπως προαναφέραμε, επαγγελματίες υγείας, ομαδικές συναντήσεις φροντιστών καθώς και τηλεφωνική γραμμή SOS που επίσης είναι πηγές παρηγοριάς και καθησυχασμού.

  1. Προσέξτε τoν εαυτό σας

Οι φροντιστές συνήθως αφιερώνονται ολοκληρωτικά σε αυτούς που φροντίζουν με αποτέλεσμα να παραμελούν τον εαυτό τους και τις δικές τους ανάγκες. Προσέξτε τον εαυτό σας. Προσέξτε τη διατροφή, την άσκηση και την ξεκούρασή σας. Κάντε ένα διάλειμμα πηγαίνοντας για ψώνια, σινεμά, επίσκεψη σε φίλους, κάντε έναν περίπατο ή κάποια άλλη δραστηριότητα που σας ευχαριστεί και σας ξεκουράζει. Οι άνθρωποι που είναι κοντά σας, ακόμα και ο ασθενής που φροντίζετε, θα ήθελαν να φροντίζετε τον εαυτό σας.

  1. Διαχειριστείτε τα επίπεδα του στρες

Το στρες μπορεί να δημιουργήσει σωματικά προβλήματα (θολή όραση, στομαχική διαταραχή, υψηλή πίεση) και αλλαγές συμπεριφοράς (εκνευρισμό, έλλειψη συγκέντρωσης, απώλεια όρεξης). Σημειώστε τα δικά σας συμπτώματα.. Χρησιμοποιήστε κάποιες τεχνικές χαλάρωσης που σας ανακουφίζουν και συμβουλευθείτε το γιατρό σας.

  1. Αποδεχτείτε τις αλλαγές

Οι ασθενείς με τη νόσο Alzheimer αλλάζουν όπως και οι ανάγκες τους. Συνήθως σε μεταγενέστερα στάδια απαιτείται τέτοια φροντίδα που εσείς δεν μπορείτε να παρέχετε στο σπίτι. Οι αλλαγές αυτές μπορεί να γίνουν πιο ομαλές αφού πρώτα έχετε ερευνήσει ποιες επιλογές φροντίδας υπάρχουν. Παράλληλα η συμπαράσταση και βοήθεια από αυτούς που νοιάζονται για σας και τον ασθενή κάνουν το έργο πιο εύκολο.

  1. Προγραμματιστείτε σε σχέση με τις οικονομικές και τις νομικές εκκρεμότητες Συμβουλευθείτε έναν δικηγόρο και ενημερωθείτε για θέματα όπως: διαρκή πληρεξουσιότητα, σύνταξη διαθήκης εν ζωή, διαχείριση περιουσίας, μελλοντική ιατρική περίθαλψη, στέγαση, κ.α.. Τακτοποιώντας αυτά τα ζητήματα εκ των προτέρων μειώνεται το στρες αργότερα.

  1. Να είστε ρεαλιστές

Να γνωρίζετε ότι η φροντίδα που παρέχετε εκτιμάται πιο πολύ από ότι εσείς νομίζετε. Ούτε εσείς αλλά ούτε και ο ασθενής σας μπορείτε να ελέγξετε διάφορες περιστάσεις και συμπεριφορές. Δώστε στον εαυτό σας το δικαίωμα να θρηνήσετε για τις απώλειες που βιώνετε, αλλά εστιάστε την προσοχή σας στις θετικές στιγμές που συμβαίνουν, χαρείτε και κρατήστε τις ωραίες αναμνήσεις. Μην σκέφτεστε τον άνθρωπό σας όπως ήταν παλιά, δραστήριος και αεικίνητος. Σκεφτείτε ότι μπορεί να μην ξέρει ότι η ζωή του ήταν διαφορετική. Μπορεί να νιώθει πολύ άνετα κοιτάζοντας τα φύλλα να πέφτουν ή ακούγοντας κάποιο τραγούδι που του αρέσει. Για σας αυτό μπορεί να φαίνεται κατάντια, εκείνος όμως είναι πολύ ευχαριστημένος

  1. Αναγνωρίστε τις προσπάθειές σας και να μην αισθάνεστε τύψεις

Είστε άνθρωποι. Μερικές φορές μπορεί να χάνετε την υπομονή σας και να μην μπορείτε να παρέχετε όλη τη φροντίδα που θα επιθυμούσατε. Θυμηθείτε ότι προσφέρετε το καλύτερο που θα μπορούσατε και το περισσότερο και γι’ αυτό, αναγνωρίστε εσείς οι ίδιοι το μεγάλο έργο που παρέχετε και μην αισθάνεστε τύψεις. Οι αγαπημένοι σας, σας χρειάζονται και εσείς βρίσκεστε δίπλα τους.

ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙ’ ΑΥΤΟ.

Copyright © 2018-22 Ψυχίατρος Μιχάλης Μούγιας. Powered by MarcelloNet