Μούγιας Μιχάλης

Ψυχίατρος - Ψυχοθεραπευτής

Μούγιας Μιχάλης

Ψυχίατρος - Ψυχοθεραπευτής

Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων

Η 1η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως παγκόσμια ημέρα ηλικιωμένων. Είναι η ημέρα που μας κάνει να θυμούμαστε περισσότερο τους ανθρώπους που μάς έφεραν στη ζωή, τους ανθρώπους που μάς μεγάλωσαν, μάς στήριξαν και μάς αγάπησαν.

Η τρίτη ηλικία, αφορά τους ανθρώπους που επί πολλά χρόνια πάλεψαν για να μπορέσουν να ζήσουν μια ζωή όμορφη, δημιουργική, έφτιαξαν οικογένεια, παιδιά, εγγόνια και ήρθε ο καιρός να απολαύσουν όλα αυτά που έχουν κατά το παρελθόν δημιουργήσει. Δηλαδή να απολαύσουν τους κόπους μιας ζωής!!!
Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι αποκαλυπτικά για τον ρόλο, αλλά και την σημασία που παίζουν οι άνθρωποι αυτοί στις σύγχρονες κοινωνίες. Υπολογίζεται πως μέχρι το 2025 τα άτομα με ηλικία άνω των 60 ετών, θα ξεπερνούν σε πληθυσμό τα 1,2 δισεκατομμύρια, αριθμός, δύο φορές μεγαλύτερος από αυτόν που κατεγράφη το 2000 και ήταν 600 εκατομμύρια.
Τους ανθρώπους αυτούς, όλοι εμείς οι νεότεροι , τους έχουμε περισσότερο ανάγκη από όσο νομίζουμε. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα που οι δεσμοί της οικογένειας είναι πιο στενοί.

Το καλύτερο δώρο για την προσφορά και την ψυχολογική υποστήριξη που προσφέρουν γιαγιάδες και παππούδες στα παιδιά και τα εγγόνια τους, είναι η αγάπη και η ευγνωμοσύνη για το άγγιγμα ψυχής, που τόσο απλόχερα τους χαρίζουν.
Να τους νοιαζόμαστε, να τους χαμογελάμε, να τους κρατάμε το χέρι, και να τους το δείχνουμε όσο περισσότερο μπορούμε.

Το παιδί που ζει μέσα τους να προσπαθήσουμε να μην τούς εγκαταλείψει ποτέ…

Copyright © 2018-22 Ψυχίατρος Μιχάλης Μούγιας. Powered by MarcelloNet